Το μαγιάτικο χιόνι, της Ασπροκώλας

Οι Ασπροκώλες είναι πουλιά που συναντώνται σε δύο μορφές: με μαύρο και με ανοιχτόχρωμο λαιμό. Το ανοιξιάτικο φτέρωμα της είναι πολύ πιο διακριτό και έντονα χρωματισμένο. Επισκέπτονται την Ευρώπη το καλοκαίρι, μεταναστεύοντας από τα χειμερινά τους εδάφη στην Αφρική το Μάρτιο και τον Απρίλιο. (Επιστρέφουν ξανά το Σεπτέμβριο). Ζουν σε ποικίλα περιβάλλοντα με δέντρα ή θάμνους, όπως σε βραχώδεις πλαγιές ή κορυφές ορεινών όγκων κλπ.

Στην περιοχή μας, επισκέπτονται και παραμένουν στον Παρνασσό από τον Απρίλιο και καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπου γεννούν τα αβγά τους. Όταν όμως, αρκετές φορές, ο καιρός ψυχραίνει το Μάιο ( κυρίως από τα μέσα Μαϊου ως Ιούνιο) και πέφτει όψιμο χιόνι στον Παρνασσό, τα πουλιά απομακρύνονται σε χαμηλότερα υψόμετρα, για να προφυλαχθούν, κι έτσι συνηθιζεται να λέμε ότι έπεσε: ” το χιόνι της Ασπροκώλας”.

Το μαγιάτικο χιόνι, δεν είναι σπάνιο στον Παρνασσό, και αφορά συνήθως στα μεγάλα υψόμετρα. Η παρακάτω φωτογραφία είναι φετινή, στις 13 Μαΐου 2025, με τον Παρνασσό, όπως φαίνεται από το Λιβάδι χιονισμένο, σε μεγάλα υψόμετρα >2250μ.